Oud Eindhoven

Ooistraat 10, ( Gestel) Eindhoven

Op foto 1 : Zie je tijdelijk houten flonders liggen om met droge schone schoenen van buiten naar binnen te kunnen komen.

 

Op foto 2 : Zie je een kippenhok met ren en konijnenhok staan. Ook zijn er al jonge fruitbomen en bessenstruiken gezet.

Een Maycrete woning uit voorjaar 1948. Deze gelegen aan de Ooistraat 10 in Eindhoven in de wijk Gestel.
De wijk waar de Ooistraat in lag, tussen de wijk Gestel en Strijp en kon je vanuit Gestel alleen bereiken via de Botstraat en de Limburglaan.
De wijk van die Maycrete woningen bestond uit de straten Limburglaan, Herderstraat, Ramstraat en de Ooistraat.
Een bus kwam in die tijd daar ook niet, dus moest men naar de bushalte aan de Hoogstraat in Gestel t.o. het pand van de schoenfabrikant Dijkmans lopen.
Ook voor naar de Jongensschool, liggend aan de Laagstraat moest te voet een hele poos gelopen worden. Voor de Meisjesschool en de Lambertuskerk nog wat verder.
Al met al hele afstanden. Maar als kind ook heel avontuurlijk tussen de landerijen door. Heel wat anders als nu, waar de kinderen door de ouders met de auto worden gebracht en opgehaald en na een paar korte straten alweer thuis zijn. Geen lange gesprekken meer onderling bij naar huis gaan met andere kinderen en ook dus geen mogelijkheid hebben om wat kattekwaad uit te kunnen halen. Kan me nog herinneren dat een boer met een riek me achterna kwam omdat we wat van zijn veld hadden weggehaald.
Heb over deze wijk erg veel fijne herinneringen en zou er nog wel meer over kunnen schrijven of vertellen. Wie weet is er iemand die toen ook als kind er heeft gewoond en nu rond de 60 jaar jong is en ook zijn verhalen wilt delen, kan mij altijd mailen !!
Maar nu verder over het type Maycrete woning.

Dit woningtype is door het hele land na de oorlog geplaatst met de bedoeling als noodwoning voor 10 jaar.
Indien een gemeente meer als 20% van zijn woonbestand door de oorlog verloren had, kon hij toestemming krijgen voor de bouw.
In Eindhoven zijn er zo'n 96 stuks geplaatst.
Gebouwd door de firma H. van Saane voor een prijs van ca. Fl. 8000,- tot Fl. 8.500,-
Omdat deze woningen voor die tijd ruim van opzet en grote tuinen hadden, waren ze na 10 jaar nog steeds erg geliefd als woning.
Ook als betaalbare huur waren ze erg aantrekkelijk t.o.v. een normale woningen van steen.
Daarom zijn ze in Eindoven nog ruim 40 jaar blijven staan.

 

Met dank aan Paul.